20-08-2024
Hoeven
Rotstraal door een ongunstige huisvesting
20-08-2024
Huisvesting
Ben jij al bekend met Passive Physio® voor paarden?
20-08-2024
Een heuvel in je paddock paradise inzaaien
20-08-2024
Tips om het juiste grasmengsel voor je paardenwei te kiezen
14-02-2024
Planten
Wildplukken voor paarden
Wildplukken, ik doe het super graag! Een paar keer per week ga ik op pad om gezonde snacks te verzamelen voor mijn paarden. Het is nog leuker om je paard zelf te laten kiezen tijdens een wandelin. Je kunt dan samen ontdekken welke planten jouw paard graag eet. In deze blog geef ik een aantal tips voor een succesvolle plukwandeling!
08-02-2024
Huisvesting
Help, een natte paddock!
Een modderige paddock klinkt bij veel paardeneigenaren bekend in de oren. Modder is mega vervelend voor je dagelijkse werkzaamheden, maar ook voor de paarden is het niet prettig. Door een natte paddock kunnen paarden vervelende problemen krijgen, zoals rotstraal. Gelukkig is je paddock met een beetje voorbereiding een onderhoud prima droog te houden!
02-10-2023
Zaaien
Gras zaaien in de paardenweide
Zaaien van gras kan vrij lang, normaal gesproken van maart tot en met oktober. In het voorjaar is het belangrijk om de weide voldoende te besproeien. In het najaar is sproeien niet nodig. Ook is in het najaar de onkruiddruk lager en is er meer vocht aanwezig, ook als het niet regent (dauw in de ochtend). Wanneer de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10 graden is, kan het zaad uitkomen. Wanneer het gras 5 tot 10 centimeter hoog is, is het bestand tegen lichte vorst.
22-08-2023
Huisvesting
Veilige afrastering voor paarden
Bij het aanleggen van een paddock of track, is een veilige afrastering essentieel. Zorg voor een strakke, goed aangespannen afrastering zonder losse eindjes. Gebruik eventueel lintverbinders op lange stukken, zodat de draad makkelijker kan breken als druk op komt.
31-07-2023
Planten
Thee voor paarden
Samen met je paard een kop kruidenthee drinken, hoe gezellig is dat? Thee behoort niet tot het natuurlijke rantsoen van een paard, maar het is wel een leuke en lekkere aanvulling op een warme dag, wanneer het koud is of na een training. Veel paarden kunnen een lekkere emmer thee wel waarderen! Thee kun je maken met verse of gedroogde kruiden, zoals kamille, brandnetel, kleefkruid en rozenbottels.
13-06-2023
Planten
Help je planten de zomer door
Het heeft al ruim een maand niet geregend. Na het natte voorjaar is het nu hartstikke droog. In deze blog geef ik een aantal tips om je planten zo duurzaam mogelijk de zomer door te helpen.
27-03-2023
Huisvesting
Een goede start voor je veulen
Oh, ik ben dol op veulentjes. Soms mis ik het wel. Het is alweer vijf jaar geleden dat hier het laatste veulentje (Oyke) is geboren, maar ik sluit niet uit dat er ooit nog een leuke fjordenmerrie komt om een beetje mee te fokken. Vandaag deel ik een aantal tips voor de ontwikkeling van gezonde hoeven met betrekking tot de huisvesting.
26-03-2023
Zaaien
Een kruidenstrook voor paarden aanleggen
De nazomer (augustus-oktober) is de perfecte periode om meerjarige kruiden te zaaien. De onkruiddruk is in het najaar lager en je hoeft minder water te geven. Zaaien in het voorjaar mag uiteraard ook, houd er dan wel rekening mee dat je water moet bijgeven. Het is alleen geen goed idee om kruidenzaden tussen het gras te gooien. Met een goede voorbereiding heb je een grote kans op slagen!
26-03-2023
Zaaien
Welke zaaimix moet ik kiezen
Hoe leuk is het om je eigen bloemen en kruiden te zaaien voor je paard? Voor het gebruik van onze zaaimixen heb je geen eigen weiland nodig, sommige mixen kun je ook in potten zaaien. Ideaal als je paard op een pensionstal staat en je daar niet de mogelijkheid hebt om te zaaien. In deze blog leg ik uit welke mix voor jouw situatie geschikt is.
16-03-2023
Planten
Takken voeren aan paarden
Van nature eten paarden niet alleen grassen, maar ook takken, schors, bladeren en knoppen. In onze weilanden is vaak weinig variatie te vinden, dus het bijvoeren van takken is een fijne afwisseling voor je paard. Takken bevatten veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering.
01-03-2023
Zaaien
Een bloembed maken op gras
Gras en bloemen zaaien gaan niet echt lekker samen. Gras groeit sneller en verdrukt je mooie bloemen nog voordat ze de kans krijgen om te groeien. Toch is het heel leuk en waardevol om een bloemenstrook naast je weide aan te leggen. Met een beetje voorbereiding kun je vanaf april beginnen met zaaien.
08-11-2022
Paardenweide
Bladeren, superfood voor de composthoop!
Bij een Equi-Habitat® met veel beplanting hoort ook veel bladval in de herfst. De meeste bladeren laat ik graag liggen onder de struiken en bomen. Dit zorgt voor een mooie mulchlaag, wat de planten beschermt tegen uitdrogen en zorgt voor wat voeding.
08-11-2022
Paardenweide
Molshopen in de paardenweide
Mijn eerste reactie bij het zien van een molshoop is vaak ‘ohnee!’ Maar eigenlijk zijn mollen heel nuttig en daarom laat ik ze meestal hun gang 😉 gaan.
21-10-2022
Paardenweide
Herfst- en winterklusjes in het Paddock Paradise
De winter wordt vaak gezien als een periode waarin je buiten niet veel kunt doen, maar dat is niet zo hoor. De volgende dingen zijn perfect om in de winterperiode te doen.
21-10-2022
Huisvesting
Help, mijn paard eet hout!
Don’t worry, dat is heel normaal. Elk winter (vaak rond februari) eten mijn paarden hout. Takken, boomschors en stammen die in de paddock liggen. Ze hebben voldoende hooi en stro om van te eten, dus een gebrek aan ruwvoer lijkt me onwaarschijnlijk.
21-10-2022
Planten
Een voedselbos voor paarden
Een mooie wei is geweldig, maar niet altijd haalbaar. Het liefst zie je een weiland met gevarieerde grassen en kruiden, zonder giftige onkruiden, niet te kort afgegraasd, niet stukgelopen en niet over- of onderbemest. Een gemiddeld paard heeft al snel een halve hectare weiland nodig om er een heel jaar van te kunnen eten, dit hebben we in Nederland en België vaak niet.