Help je planten de zomer door
Help je planten de zomer door

Het heeft al ruim een maand niet geregend. Na het natte voorjaar is het nu hartstikke droog. In deze blog geef ik een aantal tips om je planten zo duurzaam mogelijk de zomer door te helpen.

Bloemen en kruiden
Heb je dit voorjaar een bloemen- of kruidenstrook gezaaid? Geef deze plantjes dan zeker om de dag water. De plantjes zijn nog fragiel en wortelen niet diep, dit zorgt ervoor dat ze nu snel uitdrogen. Watergeven doe je het liefst in de avond, dit zorgt voor de minste verdamping.  

Bomen, struiken en hagen
Volwassen planten wortelen diep en kunnen wel tegen een stootje, deze heb ik zelf nog geen water gegeven. De jonge aanplant van afgelopen winter heeft daarentegen wel wat hulp nodig. Deze planten geef ik 1 tot 3 keer in de week een flinke hoeveelheid water. Deze planten moeten uiteindelijk een diep wortelstelsel maken, dus oppervlakkig watergeven past hier niet zo goed bij. Naast watergeven is een mulchlaag belangrijk. Zorg voor een dikke laag (paardenmest)compost, bladeren, houtsnippers of stro om uitdroging van de aarde te verminderen. Dit scheelt echt een hoop water!

Weides
Het beregenen van een ouder weiland vind ik zelf echt waterverspilling. Het gras begint nu wat te verdorren, maar dit komt vanzelf weer goed als er straks één buitje op valt. Daarnaast komt er nu weer ruimte voor kruiden die graag op droge grond groeien, zoals duizendblad en varkensgras. Geen probleem! Dit hoort er gewoon bij. Heb je het weiland korter dan 2 jaar geleden ingezaaid? Dan zou ik het een paar keer per week in de avond beregenen. Zorg er ook voor dat het gras niet te kort wordt afgegraasd, dit maakt de grasmat een stuk gevoeliger voor droogte.

Nog een algemene tip: Leg wadi’s aan! Hiermee voorkom je in de winter wateroverlast en kun je langer regenwater vasthouden in het voorjaar. Hulp nodig bij het watermanagement in de huisvesting van je paarden? Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.