Advies paardenweide

Ukie's paardenweide
Een gezond paard begint
bij een gezond bodemleven
Wat kan ik voor je doen?
Gezond grazen voor ieder paard
Paarden zijn van nature grazers, zo’n 16 tot 20 uur per dag eten zij diverse stengelige grassen en kruiden. In de afgelopen decennia zijn veel weilanden getransformeerd tot productieweides voor melkvee en is de biodiversiteit flink afgenomen. Dat is jammer, want deze weilanden zijn voor onze paarden niet geschikt. Ik help jou graag de biodiversiteit in je weide te vergroten en zo een gezondere paardenweide te creëren.
Kringloop van paardenmest
Alles begint bij een gezond bodemleven
Wist je dat een kwart van al het leven op aarde zich onder de grond bevindt? Een gezonde bodem, met een rijk bodemleven zorgt voor gezonder en sterker gras. Daarnaast kan een gezonde bodem beter omgaan met piekbelasting en waterafvoer. In weilanden wordt nog op grote schaal gebruik gemaakt van kunstmest. Het gras gaat hier inderdaad harder van groeien, maar helaas is kunstmest ook funest voor het bodemleven. Daarom maak ik graag gebruik van organische meststoffen en bodemverbeteraars zoals gecomposteerde paardenmest. Het gebruik van je eigen paardenmest op de weide is duurzaam en zorgt voor een gesloten kringloop.
Analyse paardenweide, wat houdt dat in?
Tijdens een weide advies kom ik bij je langs en lopen we samen door je paardenweide. We bespreken het huidige beheerbeleid, het doel van de weide en determineren verschillende (giftige) planten. Hierbij geef ik al tips en advies, dus het is handig om een notitieboekje bij de hand te houden.

Ik steek een bodemmonster en stuur deze na het consult op naar het laboratorium. Na ongeveer vier weken ontvang je een uitgebreid adviesrapport met daarin zaai- en bemestingsadvies voor de komende 3 tot 4 jaar.
Op de HAS leerde ik alles over een gezonde bodem, mineralen en het bodemleven. Thuis paste ik de theorie toe in de praktijk en creëerde een gezonde paardenweide om op te grazen en om van te hooien.
Praktische informatie
Werkgebied en reiskosten
Het werkgebied voor Ukie’s paardvriendelijke huisvesting ligt in België en Nederland. Consulten worden bij voorkeur op doordeweekse dagen ingepland (m.u.v. dinsdag).

Reiskosten zijn € 0,50 per kilometer en worden berekend aan de hand van het aantal kilometers vanaf Haarsteeg.

Neem contact op