Een kruidenstrook voor paarden aanleggen
Een kruidenstrook voor paarden aanleggen

De nazomer (augustus-oktober) is de perfecte periode om meerjarige kruiden te zaaien. De onkruiddruk is in het najaar lager en je hoeft minder water te geven. Zaaien in het voorjaar mag uiteraard ook, houd er dan wel rekening mee dat je water moet bijgeven. Het is alleen geen goed idee om kruidenzaden tussen het gras te gooien. Met een goede voorbereiding heb je een grote kans op slagen! Het maken van (kleine) kruidenstroken kan op de volgende manieren:

  • Stroken frezen
  • Gras afplaggen
  • Kale plekken inzaaien
  • Zaaibedden maken van karton

Stroken frezen
Ik ben geen fan van hele percelen en weilanden omfrezen, je haalt hiermee het bodemleven behoorlijk overhoop en het is een flinke belasting voor de bodem. Toch kan het frezen van bepaalde hoeken of stroken heel handig zijn. Na het frezen haal je de losse graspollen uit het zaaibed en zorg je ervoor dat het bed zo schoon mogelijk is.

Graszode afplaggen
Hierbij haal je de bovenste laag van de graszode weg. Bij kleine stukken kun je dit handmatig met een scherpe spade doen. Op grotere stukken kun je een minigraver inzetten om de graszode af te schrapen. Afgeschraapte graszodes zijn trouwens heel handig om een heuvel mee te verstevigen!

Kale plekken inzaaien
Heb je kale plekken in de wei? Bijvoorbeeld stukgelopen stukken of molshopen. Deze kun je gebruiken om in te zaaien! Je kunt kiezen voor een grasmengsel, maar ik gebruik zelf liever een kruidenmix. Zo krijg je met weinig moeite toch meer variatie in de wei.

Vals zaaibed methode
Deze methode kun je bij alle bovenstaande manieren toepassen en de zomer is hiervoor een goede periode. Bij een vals zaaibed maak je de bodem alvast zaaiklaar, maar je zaait nog niet. Maak het stukje grond onkruidvrij en schoffel het om de week even door. Het liefst op een droge, zonnige dag, dan drogen de kleine onkruidplantjes uit in de zon. Schoffel niet te diep, zo komen er geen nieuwe onkruidzaden naar de bovenste bodemlaag. Herhaal dit een paar keer en hark na de laatste keer schoffelen alle onkruidjes weg. Je zaaibed is nu klaar voor een mooie bloemen- of kruidenmix!

Wel of geen compost?
Kruiden houden over het algemeen van arme gronden. Ben dus voorzichtig met bemesting. Zelf gebruik ik graag een beetje compost van paardenmest bij het zaaien van kruiden. Compost is een goede bodemverbeteraar en kan ervoor zorgen dat de bodem minder snel uitdroogt.

Heb je nog geen kruidenzaden in huis? Bestel hier een zakje Ukie’s Kruidenweitje.