Molshopen in de paardenweide
Molshopen in de paardenweide

Mijn eerste reactie bij het zien van een molshoop is vaak ‘ohnee!’ Maar eigenlijk zijn mollen heel nuttig en daarom laat ik ze meestal hun gang 😉 gaan.

Mollen zijn solitaire dieren en één mol kan honderden meters aan tunnels maken. Als je op een bepaalde plek veel molshopen ziet, is dit vak het wel van een mol. Via de tunnels en gangen zoeken mollen naar voedsel, zoals wormen en slakken. Een mol in de wei is eigenlijk een goed teken! Het is een signaal van een rijk en gezond bodemleven. Molshopen zie je vooral in het (vroege) voorjaar. In deze periode gaan de mannetjes op zoek naar een partner en graven dan minder diep in de bodem.

Mollen en hun tunnels hebben verschillende voordelen voor je weide:

  • Mollen maken met hun gangen de bodem luchtig, dit is goed voor de waterdoorlaatbaarheid van je wei.
  • Molshopen zijn ideaal om nieuwe kruiden in te zaaien. Bijvoorbeeld met Ukie's Kruidenweitje voor paarden.  Sleep of hark de molshopen plat en zaaien maar. Zo krijg je vanzelf meer diversiteit in je weiland. Doe dit wel, kale plekken waar niks mee wordt gedaan zijn anders een perfecte plaats voor onkruid zoals Jacobskruiskruid.
  • Mollen eten schadelijke engerlingen (maar ook regenwormen, das dan weer jammer).
  • De aarde die de mol omhoog duwt is schoon en vrij van onkruidzaden. Handig om een beetje af te scheppen en als kweekgrond te gebruiken. Niet te veel natuurlijk, want je wilt ook geen gaten in de wei.

Een mol vangen is dus nergens voor nodig. Het zijn nuttige diertjes en dragen bij aan een gezonde paardenweide. Laat je mollen vanaf nu lekker zitten?