Een goede start voor je veulen
Een goede start voor je veulen
Oh, ik ben dol op veulentjes. Soms mis ik het wel. Het is alweer vijf jaar geleden dat hier het laatste veulentje (Oyke) is geboren, maar ik sluit niet uit dat er ooit nog een leuke fjordenmerrie komt om een beetje mee te fokken. Vandaag deel ik een aantal tips voor de ontwikkeling van gezonde hoeven met betrekking tot de huisvesting.
 
Beweging, beweging, beweging!
Je weet vast wel dat beweging belangrijk is voor paarden, zeker voor veulens. Maar weet je ook waarom?
 
Veulens worden geboren met (vrijwel) identieke hoefbeentjes in de voor- en achterhoeven. Door het bewegingspatroon en de gewichtsverdeling op de voor- en achterbenen worden de hoefbeentjes gevormd. Voorhoeven zijn normaal gesproken ronder van vorm en achterhoeven iets puntiger.
 
Ook hebben veulens bij de geboorte een smalle hoef, door het gewicht van het paard en tegendruk vanaf de onderkant worden de hoeven langzaam breder en groter. Deze ruimte heeft de hoef nodig om gezonde interne structuren te ontwikkelen. Veel paarden in Nederland leven op zachte bodems zoals gras of zand. Voor een goede tegendruk is een stevige ondergrond aan te raden.
 
Na drie jaar is de buitenkant van de hoef pas ontwikkeld tot zijn volwassen afmeting. Wanneer de hoef in de eerste levensjaren niet genoeg ontwikkeld is, blijft de hoef te klein voor de interne structuren. De structuren komen hierdoor in de knel en kunnen op latere leeftijd zorgen voor pijn en problemen. Deze problemen kunnen niet altijd hersteld worden. Een goede start is dus essentieel.
 
Ook de pezen, banden, spieren en gewrichten hebben beweging nodig voor een gezonde ontwikkeling.
 
Tips:
  • Geef moeder en veulen direct de mogelijkheid om 24/7 vrij te bewegen. Een paard, en zeker een veulen of opgroeiend paard, hoort niet op stal.
  • Zorg voor variatie in (stevige) ondergronden. Voor veulens mag dit wat mij betreft best uitdagend zijn, denk aan ondergronden met lava, grind, keien en stenen.
  • Creëer hoogteverschillen, zoals heuveltjes, wadi’s, opstapjes en glooiende paden. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van het lichaam, proprioceptie en balans.
  • Ga wandelen met moeder en veulen, het liefst op een stevige ondergrond.
 
Verwacht jouw paard dit jaar een veulentje en wil je de huisvesting zo optimaal mogelijk inrichten voor een goede start? Ik kijk graag met je mee!