Bladeren, superfood voor de composthoop!
Bladeren, superfood voor de composthoop!

Bij een Equi-Habitat® met veel beplanting hoort ook veel bladval in de herfst. De meeste bladeren laat ik graag liggen onder de struiken en bomen. Dit zorgt voor een mooie mulchlaag, wat de planten beschermt tegen uitdrogen en zorgt voor wat voeding.

Blad op het gras
Een beetje blad op het grasland vind ik niet erg. Ook dit zorgt voor een mulchlaagje nadat het blad verteert is. Bij heel veel bladval is het verstandig om het blad weg te halen. Veel blad kan zorgen voor schimmelvorming onder het bladerdek, wat uiteindelijk zorgt voor kale plekken in de weide. Ook bij net ingezaaide plekken is veel blad minder wenselijk. Jonge plantjes kunnen makkelijk verstikken onder een dikke laag van bladeren.

Blad op de track
Het blad op de zandpaden probeer ik wel weg te halen met een hark of bladblazer. Veel blad op de tracks kan zorgen voor verdichting, iets wat je juist niet wil. Het blad van de tracks gaat op de mest/composthoop.

Blad op de mesthoop
Bladeren zijn een geweldige toevoeging aan de mesthoop. Bij het omzetten van bladeren zijn veel schimmels betrokken. Deze schimmels zijn goed voor het bodemleven. Bladcompost bevat weinig voeding, maar veel structuur. Een mooie aanvulling naast paardenmest.

Schuilplaats voor dieren
Een andere mogelijkheid om blad te gebruiken is het maken van bladhoopjes. Het liefst in een afgelegen hoekje, bijvoorbeeld naast een haag. Een hoop met bladeren is een fijne overwinteringsplaats voor dieren zoals egels, padden en insecten.