Een voedselbos voor paarden
Een voedselbos voor paarden

Een mooie wei is geweldig, maar niet altijd haalbaar. Het liefst zie je een weiland met gevarieerde grassen en kruiden, zonder giftige onkruiden, niet te kort afgegraasd, niet stukgelopen en niet over- of onderbemest.

Een gemiddeld paard heeft al snel een halve hectare weiland nodig om er een heel jaar van te kunnen eten, dit hebben we in Nederland en België vaak niet. Daarbij is het voor veel paarden niet gezond om de hele dag gras te eten én zijn onze natte bodems hier ook niet echt voor geschikt. Mocht je zelf een (te) klein stukje of juist te veel gras voor je paard(en) hebben, dan zou ik eens overwegen om dit te veranderen naar een plantenborder of voedselbosje voor paarden. Waarom?

  • Een te kleine weide wordt al snel overbegraasd, hier wordt een weide op termijn zeker niet beter van.
  • Je krijgt veel meer biodiversiteit, zowel in planten als dieren.
  • Je kunt je paard het hele jaar een gevarieerder menu aanbieden, denk aan knoppen, bladeren, takken en schors, dit past beter bij hun oorspronkelijke voedingsbehoefte.
  • Het knabbelen aan planten is een ontzettend leuke bezigheid voor paarden en beplanting op verschillende plaatsen stimuleert beweging.
  • Het stimuleert Passive Physio®, wat zorgt voor een betere fysieke gezondheid.
  • Insecten en kleine wilde dieren kunnen er voedsel en beschutting vinden.
  • Je kunt er schaduw en beschutting mee creëren.
  • Het is goed voor de bodem, deze wordt luchtiger door alle wortelstelsels en kan beter water opnemen. 
  • Als de bomen en struiken te groot worden, kun je takken en snoeiafval gebruiken in je paddock als verrijking of als ruwvoer in de winter.
  • Het is een mooi gezicht! Vele studies hebben aangetoond dat natuur een positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen. Wat is er nu mooier dan samen met je paard genieten van een groene oase?

Het voedselbos bij Ukie’s Paddock Paradise

In februari 2020 ben ik begonnen met het aanplanten van een voedselbosje, alle planten in dit bosje zijn eetbaar voor ons of voor de paarden. Inmiddels is het al een behoorlijk bos geworden. De paarden kunnen langs de randen allerlei takken en blaadjes snoepen en kan ik zelf dagelijks een hooinet vol met groen plukken.

We hebben dus elke dag veel plezier van ons bosje! Slechts 2,5 jaar geleden was dit nog een stukje grasland van 18×18 meter. Als dit nog gras was, hadden de paarden er misschien drie hele dagen op kunnen grazen. Nu kunnen ze van maart tot ver in de herfst dagelijks snacken van bladeren, takjes en kruiden die over de draden heen groeien

Niet alleen onze paarden hebben plezier van het bosje. Het is ook een veilige plek voor vogels en ander klein wild. Ik zie regelmatig konijnen voorbij schieten en ik heb ook al een hermelijn gespot. In de oude boomstammen zitten al bijenholletjes en er zijn ongetwijfeld nog een heleboel andere diertjes die ik nog niet heb gezien..

Ook voor de bodem is het bosje een verrijking. Ik kan er veel paardenmest en ander groenafval in kwijt. Dit vormt een prachtige mulchlaag, waardoor de grond in het bosje niet snel uitdroogt. Alle planten in het bosje heb ik zorgvuldig uitgezocht en op de juiste plaats gezet. Zo ontstaat er schaduw, beschutting en kunnen de planten op hun best groeien

Het kost wel wat tijd en moeite om bomen en struiken aan te planten, maar dit is écht een investering voor de toekomst. Het aanplanten kun je ook in fases doen, elk jaar een stukje erbij.

Wil je het voedselbos van Ukie’s Paddock Paradise eens in het het bekijken en inspiratie opdoen voor thuis? Dat kan! Ook kan ik je helpen met een ontwerp voor een voedselbos bij jou thuis.