Een bloembed maken op gras
Een bloembed maken op gras

Gras en bloemen zaaien gaan niet echt lekker samen. Gras groeit sneller en verdrukt je mooie bloemen nog voordat ze de kans krijgen om te groeien. Toch is het heel leuk en waardevol om een bloemenstrook naast je weide aan te leggen. Met een beetje voorbereiding kun je vanaf april beginnen met zaaien.

Om een nieuw bloembed te maken kun je karton gebruiken. Het liefst karton zonder bedrukking (inkt) en uiteraard zonder tape of plakband. Het karton zorgt ervoor dat het gras en onkruid niet meer kunnen groeien en op den duur vormt het een mulchlaag voor de bodem. Een ander voordeel is dat je niet hoeft te spitten of frezen en je het bodemleven daardoor niet verstoort.

  • Leg het karton op de plaats waar je de bloemen wilt zaaien.
  • Zorg dat alle stukken karton elkaar goed overlappen.
  • Bedek het karton met organisch materiaal, zoals bladeren, stro of houtsnippers.
  • Daarop breng je een laag schone aarde of compost aan, hierin kun je straks gaan zaaien.

Eigenlijk kun je dit het beste doen in de winterperiode. Het verteren van het karton kan namelijk eventjes duren. Het karton vormt een barrière tegen gras en onkruid, maar ook voor de jonge wortels van de pasgezaaide bloemen om naar de bodem te gaan. Zorg er dus voor dat de bloemen voldoende water krijgen en dat de aarde in het zaaibed voldoende voeding bevat.

Vals zaaibed
Om het zaaibed helemaal schoon te maken, kun je de ‘vals zaaibed’ methode gebruiken. Bij een vals zaaibed maak je de bodem alvast zaaiklaar, maar je zaait nog niet. Maak het stukje grond onkruidvrij en schoffel het om de week even door. Het liefst op een droge, zonnige dag, dan drogen de kleine onkruidplantjes uit in de zon. Schoffel niet te diep, zo komen er geen nieuwe onkruidzaden naar de bovenste bodemlaag. Herhaal dit een paar keer en hark na de laatste keer schoffelen alle onkruidjes weg. Je zaaibed is nu klaar voor een mooie bloemen- of kruidenmix!