Herfst- en winterklusjes in het Paddock Paradise
Herfst- en winterklusjes in het Paddock Paradise

De winter wordt vaak gezien als een periode waarin je buiten niet veel kunt doen, maar dat is niet zo hoor. De volgende dingen zijn perfect om in de winterperiode te doen:

  • De wei bemesten met kalk. Over het algemeen zijn paardenweides wat te zuur, waardoor een kalkgift vaak erg welkom is voor je bodem. Kalkkorrels strooi je tussen oktober en maart. Zeeschelpenkalk kun je het hele jaar door strooien. Strooi kalk niet tegelijkertijd met compost.
  • Bladeren opharken en composteren. Zelf gebruik ik de bladeren in borders, onder hagen en in de moestuinbakken. Bladeren zorgen voor een extra beschermlaagje tegen vorst en het is een fijne schuilmogelijkheid voor kleine beestjes. Tegen het voorjaar zijn de blaadjes mooi gecomposteerd.
  • Bokashi maken om in het voorjaar op de wei of in borders te gebruiken. Bokashi kun je maken van paardenmest.
  • Een zaaibed  maken op karton, alvast voor het voorjaar.
  • Vaste planten, struiken en bomen planten, dit kan tussen november en maart.
  • Wilgen stekken. In de winter worden wilgen vaak geknot. Deze takken kun je gebruiken om een nieuwe boom uit te stekken . Maak een gat van ten minste 50 cm diep en steek de tak daar in. In de winter is water geven vaak niet nodig, tenzij je terrein erg droog is.
  • Inventariseren en plannen maken voor het voorjaar. In de winter ontdek je welke plekken in je paddock snel modderig worden en extra aandacht nodig hebben. Ook kan de oostenwind je ‘s winters wel eens verrassen. Neem in de winter eens goed de tijd om al je terrein goed te observeren en al je plannen goed te overdenken. Dan kun je in het voorjaar van start me het aanleggen of aanpassen van een perfect paardenparadijsje. Kijk ook vooral naar je paarden, waar staan zij graag? Dit kan in de winter ook een heel andere plek zijn dan in de zomer.

    Kun je hulp gebruiken bij het maken van een plan? Neem vrijblijvend contact met me op voor een afspraak, ik kijk graag eens met je mee.