Help, mijn paard eet hout!
Help, mijn paard eet hout!

Don’t worry, dat is heel normaal.

Elk winter (vaak rond februari) eten mijn paarden hout. Takken, boomschors en stammen die in de paddock liggen. Ze hebben voldoende hooi en stro om van te eten, dus een gebrek aan ruwvoer lijkt me onwaarschijnlijk.

Hout bevat een bepaalde vezel, lignine. Paarden kunnen deze vezel niet verteren, maar het is wel goed voor de peristaltische beweging in de darm. Daarnaast begint de sapstroom van bomen in het vroege voorjaar weer op gang te komen. De sapstroom brengt voeding vanuit de wortels naar alle delen van de plant. Takken zijn op dat moment dus erg voedzaam en paarden weten dat.

Het is natuurlijk erg vervelend als je paard aan het hout van de stal of omheining knabbelt, maar begrijp waarom ze het doen. Als mijn paarden aan de stal zouden knagen, zou ik het afzetten met een stroomdraadje of insmeren met iets vies. MAAR zorg er dan wel voor dat er genoeg alternatieven zijn om aan te knabbelen, zoals takken en boomstammen. Alleen het hout wegnemen is niet de oplossing! Zorg ook altijd voor voldoende ruwvoer, zoals hooi.

Wil je weten welke takken je veilig aan je paard mag voeren? Check dan onze Ukie's Wildplukkaarten.