Planten voor paarden: rozenbottels
Planten voor paarden: rozenbottels

Het is alweer bijna tijd om te planten! De periode om bomen en struiken te planten loopt ongeveer van november tot maart, dus het is nu de perfecte tijd om na te denken over de planten die je graag aan je paddock wil toevoegen. Een van mijn favorieten is de rozenbottel.

Eigenlijk is ‘rozenbottel’ niet de juiste naam. Een rozenbottel is namelijk geen plant, maar het vruchtje van de roos (rosa). Elke roos maakt na de bloei een bottel welke eetbaar is, maar niet alle soorten zijn smakelijk. Je plukt de bottels als ze rood gekleurd zijn, groene bottels zijn nog niet rijp.  Rozenbottels bevatten veel vitamine C in een goed opneembare vorm.

Vanaf de late zomer kun je rozenbottels plukken in gemeenteperkjes of in het bos. Pluk niet te veel, want rozenbottels zijn in de winter een belangrijke voedselbron voor vogels. Zelf rozenbottels planten is nog veel leuker! Bottelrozen zijn vrij goedkoop om aan te schaffen en ze groeien behoorlijk snel. Paarden mogen blad, bloem én bottel eten. In deze blog deel ik mijn drie favoriete rozenbottelstruiken.

Rosa canina
Dit is een echte inheemse wilde roos. De soort heeft kleinere lichtroze bloemen en de takken groeien alle kanten op, de plant kan vrij groot worden. De bottels van deze roos zijn puntig en wat harder. Na de eerste nachtvorst zijn deze bottels smakelijker. In de fytotherapie worden deze bottels genoemd als de meest geneeskrachtige soort.

Rosa rugosa rubra
Een snelgroeiende struik met grote, geurende donkerroze rozen. De plant kan wat woekeren, maar dat vind ik in de paddock niet erg. De rosa rugosa is zeer geschikt om een strakke haag mee te maken. Deze soort maakt grote, ronde bottels.  Deze roos is niet inheems, maar vanwege de grote en smakelijke rozenbottels vind ik het wel een fijne plant voor paarden. Als je liever witte rozen hebt, neem dan de Rosa rugosa alba.

Rosa Schneekoppe
Deze roos is wat mij betreft de mooiste in mijn paddock. Lichtroze, gevulde rozen en ze ruiken heerlijk! Deze roos groeit iets trager dan de rosa rugosa. De bottels zijn ook groot, rond en smakelijk.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste planten voor je paddock? Ik kijk graag eens met je mee!