Kruiden drogen voor je paard
Kruiden drogen voor je paard

De zomer is de perfecte periode om vers geplukte kruiden te drogen. Het liefst voer ik kruiden en takken vers. Je kunt dan precies voeren wat er op dat moment groeit en ik denk dat dit de meest natuurlijke manier van voeren is. Toch maak ik zelf elke zomer een gedroogde kruidenmix met daarin alles wat ik tegenkom in de wei, tuin of tijdens wandelingen. Zo zitten er wel 50 tot 60 verschillende plantjes in de mix. Kruiden, bladeren, bloemen en knopjes. De paarden krijgen in de winter een handje van deze mix, puur voor de variatie. Van elk kruid zit er dan een beetje in, het is dus geen kruidenkuur met een specifiek doel.

Zelf droog ik de kruiden het liefst buiten in de zon. Dit kun je bijvoorbeeld doen op schalen of in kratjes. Zorg er wel voor dat je kruiden niet op elkaar liggen en dat er genoeg ruimte is om af en toe te husselen. Grote kruiden en takken (hele brandnetels bijvoorbeeld) leg ik op een oud gaasmatras of bundel ik in een bos en hang ze op. De kruiden zijn klaar als ze droog en ‘crispy’ aanvoelen. Drogen in de zon wordt wel eens afgeraden omdat de kruiden hun kleur zouden verliezen, maar dat ervaar ik zelf niet zo.

Na het drogen stop ik de kruiden in papieren zakken, zoals lege verpakkingen van voer. Deze zakken zet ik binnen en laat ik nog even open, zo kan het laatste vocht nog verdampen. Na ongeveer een week stop ik de gedroogde mix in een afsluitbare voerton. Drogen kan ook in een voedseldroger, maar buiten in de zon drogen is natuurlijk gratis!

Benieuwd welke kruiden en takken je mag plukken voor je paard? Bestel onze Ukie's Wildplukkaaten en maak een fijne snackwandeling met je paard.