Brokkelende hoeven in de zomer
Brokkelende hoeven in de zomer

Helaas is het in de zomer een veelvoorkomend probleem. Als oplossing worden de meest uiteenlopende tips gegeven, van smeersels tot waterafgevende springschoenen en zelfs hoefijzers.

Hoeven zijn bijzondere dingen, ze passen zich aan elke situatie aan. Zo zijn ze in de winter veel flexibeler en in de zomer erg hard. Dit regelt de hoef helemaal zelf en is volkomen normaal. Vaak wordt er in de zomer gevraagd naar oplossingen tegen het brokkelen. Het belangrijkste antwoord is frequent bekappen. Als de wand te lang is en niet netjes wordt afgerond, kan de hoefwand afbreken. Wist je dat hoeven in de zomer zelfs sneller groeien dan in de winter? Een bekapinterval van 4 weken kan dan zelfs nog te lang zijn.

Ook de kwaliteit van de hoef is belangrijk. Als je geen sterke en gezonde hoefwand hebt dan brokkelt het sneller. Geef je geld dus niet uit aan allerlei middelen en supplementen, maar investeer een goede basis. Gezonde voeding, veel beweging, huisvesting met diverse ondergronden én een goede hoefverzorger.

Het maken van modder of plassen water heeft voor de hoefwand trouwens weinig zin, deze neemt namelijk geen vocht op van buitenaf. Wel kan het voor de hoefverzorger fijn zijn om je paard even op een natte plek te laten staan of de hoeven te weken. Dit maakt de zool en straal wat zachter, waardoor het bekappen makkelijker wordt.