Tips om jouw kruidenweitje zo goed mogelijk te laten groeien
Tips om jouw kruidenweitje zo goed mogelijk te laten groeien

In de afgelopen decennia is de biodiversiteit in weilanden flink afgenomen, dat is heel jammer. Meer biodiversiteit betekent een gevarieerder dieet voor je paard. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat wilde Konikpaarden ruim 80 verschillende soorten planten eten? Om deze variatie aan te bieden heb ik een eigen zadenmix voor in de wei samengeteld: Ukie’s kruidenweitje voor paarden.

Dit kruidenmengsel kun je tussen maart en oktobeber zaaien. Het kan in een bak, naast de paddock of in de wei worden gezaaid.

Zelf zaai ik weidekruiden het liefst aan het eind van de zomer. De zaadjes hebben dan nog genoeg warmte om te ontkiemen en in de winter voldoende vocht. Vanaf het voorjaar kan je paard dan weer op de wei en zelf van de kruiden eten. In het voorjaar zaaien kan natuurlijk ook, maar let dan goed op dat de grond niet uitdroogt.

Hier volgen enkele tips om je kruidenweitje zo goed mogelijk te laten groeien:

  • Heb je kale plekken in de wei? Deze zijn ideaal om door te zaaien met kruiden.
  • Hark de zaadjes in de grond en stamp de grond daarna zachtjes aan. De zaden mogen een beetje bedekt zijn met aarde. Je kunt hiervoor ook wat potgrond of compost gebruiken.
  • Laat de grond niet te veel uitdrogen. Jonge plantjes zijn kwetsbaar en kunnen nog niet goed tegen droogte. Op een warme zomerdag is het dus verstandig om ’s avonds even te sproeien of gieten.
  • Zorg ervoor dat je paard de eerste paar maanden (liefst minstens een half jaar) nog niet bij de plantjes kan, zo krijgen ze de tijd om goed te wortelen. Een paard graast met zijn tanden en trekt daarmee de jonge plantjes makkelijk uit de grond. Ook is het verstandig om de kruiden te laten uitbloeien, dan maken de plantjes zaad aan en is er meer kans dat ze jaar na jaar terugkomen in de wei. 
  • Afknippen en de kruiden los voeren kan wel. Met afknippen of maaien stimuleer je de plant om meer wortels aan te maken. Je plantje wordt hier dus sterker van. Knip niet te laag bij de grond.
  • Veel van de weidekruiden zijn meerjarig of vast, dit betekent dat ze volgend jaar weer terugkomen. Sommige soorten vermeerderen zich met zaden, probeer dus ook wat plantjes te laten staan. Zo krijg je op den duur steeds meer kruiden in de wei.
  • Ukie’s Kruidenweitje is ook geschikt om te hooien. 
  • Weidekruiden houden over het algemeen niet zo van bemesting, vermijd kunstmest dus zo veel mogelijk. Zelf bemest ik onze weides met gecomposteerde paardenmest, lavameel en kalk.
  • Ukie’s Kruidenweitje kun je combineren met Ukie’s Bloementuintje.

Alle plantjes uit dit mengsel zijn eetbaar en komen oorspronkelijk ook veel voor in weilanden en grasland. Door het voeren van deze weidekruiden krijgt je paard een gevarieerder dieet en dat is voor elk paard gezond. Succes met zaaien!

 Heb je nog geen kruidenzaadjes? Je shopt Ukie’s kruidenweitje hier.