Ukie's moestuintje

Ukie's paardvriendelijke huisvesting
Ukie's moestuintje voor paarden

Ukie’s Moestuintje voor paarden

Wat leuk dat je een Ukie’s Moestuintje voor paarden hebt! Nu kun je aan de slag met het maken van je eigen moestuin. In principe heb je niet veel ruimte nodig voor dit moestuintje. Een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter is voldoende. Als je weinig ruimte hebt, kun je de grote planten zoals kardoen en pompoen kun je ook apart in grote potten planten. Dan is voor de overige plantjes een vierkante meter bak genoeg. De planten hebben een plek nodig in de zon of halfschaduw. Een plekje in de schaduw is minder geschikt. Mocht je per ongeluk op deze pagina terecht zijn gekomen, maar nog geen Ukie’s Moestuintje hebben, je kunt ze hier bestellen.

Zaaigrond

Je kunt een kant-en-klare zak moestuinaarde of potgrond kopen, maar dit zijn niet de meest duurzame opties. Zelf zaaigrond maken is beter voor het milieu en veel leuker! Een goede zaaigrond maak je als volgt:

  • 1/3 deel scherp zand (wit zand)
  • 1/3 deel schone zwarte aarde
  • 1/3 deel compost (van paardenmest)

Meng deze drie delen goed door elkaar en gebruik het om in te zaaien. De meeste soorten uit Ukie’s Moestuintje kunnen direct in de vollegrond worden gezaaid, enkele plantjes kunnen beter eerst in een potje worden gezaaid. Op deze pagina vind je per plantsoort hoe je het beste kunt zaaien.

Succes!

Kardoen

De kardoen is een vaste plant die verwant is aan distels en de artisjok. De plant wordt behoorlijk groot en heeft daarom een grote pot of een stukje grond van 1×1 meter nodig. Paarden mogen de hele plant eten, zowel blad als bloem. Het blad blijft in de winter vaak doorgroeien, zo heb je ook ‘s winters een gezonde snack. De kardoen krijgt prachtige paarse bloemen die veel insecten aantrekken, het is bijna zonde om deze te voeren!

Zaaiperiode: Voorzaaien in potjes tussen februari en mei. Uitplanten vanaf half mei.
Zaaidiepte: 1 cm diep.
Plantafstand: 1 meter of elke plant een eigen grote pot.
Winterhard: Redelijk, bij matige vorst de plant afdekken met stro.
Voeren: Hele plant, blad en bloem.

Rode biet

Rode bieten vormen een knol onder de grond, ze bevatten veel vitaminen en mineralen. Bietjes plant je direct in de volle grond, het liefst in rijtjes. De rijtjes maak je met een tussenafstand van 20 cm. Maak per rijtje een gleufje van 1 cm diep en stop de zaadjes met een tussenafstand van 10 cm in de grond. Uit één zaadje komen meerdere plantjes, deze mag je uitdunnen (dit kun je voeren of zelf opten). Na ongeveer twee maanden kun je de eerste bietjes oogsten. Wil je de oogst wat spreiden? Zaai dan elke drie weken een beetje.

Zaaiperiode: Zaaien tussen april en augustus.
Zaaidiepte: 1 cm diep.
Plantafstand: In rijtjes met 20 cm afstand.
Winterhard: Redelijk, in vrij droge grond kunnen rode bieten overwinteren.
Voeren: Hele plant, biet en blad.

Pompoen

Aan onze pompoenplant komen meerdere kleine pompoentjes. Pompoenen kun je het beste voorzaaien in een potje. Vanaf half mei (als de kans op nachtvorst nihil is) kun je de pompoenplanten buiten uitplanten. Pompoenen hebben een rankende groeiwijze, dat wil zeggen dat de plant alle kanten op groeit. Geef de plantjes daarom voldoende ruimte, ten minste een meter per plant. Pompoenen groeien graag in voedzame aarde, dus een beetje extra compost kan bij een pompoen geen kwaad! Vanaf augustus kun je de eerste pompoentjes oogsten. Zorg ervoor dat ze voor de eerste nachtvorst zijn gewoogst, pompoenen kunnen namelijk niet tegen vrieskou.

Zaaiperiode: Voorzaaien in potjes tussen maart en mei. Uitplanten vanaf half mei.
Zaaidiepte: 1 cm diep.
Plantafstand: 1 meter of elke plant een eigen grote pot.
Winterhard: Nee.
Voeren: Pompoen en pitten.

Wortel

Wortels plant je direct in de volle grond, het liefst in rijtjes. De rijtjes maak je met een tussenafstand van 20 cm. Maak per rijtje een gleufje van 1 cm diep en stop de zaadjes met een tussenafstand van 10 cm in de grond. Na ongeveer drie maanden kun je de eerste wortels oogsten. Wil je de oogst wat spreiden? Zaai dan elke drie weken een beetje.

Zaaiperiode: Zaaien tussen maart en augustus.
Zaaidiepte: 1 cm diep.
Plantafstand: In rijtjes met 20 cm afstand.
Winterhard: Redelijk, in vrij droge grond kunnen wortels prima overwinteren.
Voeren: Hele plant, wortel en loof.

Esparcette

Esparcette is een plant uit de vlinderbloemenfamilie, dat wil zeggen dat de plant stikstof kan binden uit de lucht. Dit is goed voor de bodem en voor de andere plantjes in je moestuin. Een win-win situatie dus! De plant krijgt mooie, felroze bloemen. Esparcette is een vaste plant en komt dus elk jaar terug. De plant houdt van een kalkrijke bodem, dus een handje (zeeschelpen)kalk toevoegen aan de zaaiplaats kan geen kwaad.

Zaaiperiode: Zaaien tussen april en juli, in potjes of direct in de vollegrond.
Zaaidiepte: 1 cm diep.
Plantafstand: In rijtjes met 5 cm afstand.
Winterhard: Ja.
Voeren: Hele plant.

Zonnebloem

Zonnebloemen kunnen tussen april en juni in de vollegrond worden gezaaid. Zaai dan 4 tot 8 zaadjes per vierkante meter. Voorzaaien in potjes kan ook, plant dan één zaadje per potje. Plant de zonnebloemen uit als ze ongeveer 20 cm hoog zijn. Pas op voor slakken, zij eten graag jonge zonnebloemen. Om dit te voorkomen kun je gebroken schelpen of eierschaaltjes rond de jonge zonnebloemen strooien. De zonnebloem wordt ongeveer 1,5 meter hoog en het is een eenjarige bloem.

Zaaiperiode: Zaaien tussen april en juni, in potjes of direct in de vollegrond.
Zaaidiepte: 1 cm diep.
Plantafstand: 4 tot 8 zaadjes per vierkante meter.
Winterhard: Nee.
Voeren: Hele plant.

Venkel

Venkel is een kruid met mooie gele schermbloemen. De plant stelt weinig eisen aan de bodem en is makkelijk te kweken, het kan tot laat in de zomer gezaaid worden. Zaai direct in vollegrond of in potjes. Na een paar maanden is de venkel klaar om geoogst te worden. Als je een paar bloemen laat uitbloeien, produceert de plant veel zaden. Deze kun je in het volgende jaar weer opnieuw zaaien (in de moestuin of in de wei).

Zaaiperiode: Zaaien tussen februari en september, in potjes of direct in de vollegrond.
Zaaidiepte: 1 cm diep.
Plantafstand: In rijtjes met 10 cm afstand.
Winterhard: Ja.
Voeren: Hele plant.

Goudsbloem

Goudsbloemen zaai je direct op de plaats van bestemming. Hark de grond iets los en bedek de zaden met een dun laagje aarde. Goudsbloemen zijn niet alleen eetbaar, ze zijn ook nuttig in de moestuin. Zo bevatten de bloemen veel nectar, wat goed is voor hommels en bijen. Daarnaast verbeteren de wortels de bodem en weert de plant schadelijke insecten. Een echte aanwinst voor je moestuin! Ook goudsbloemen maken veel zaden na de bloei. Deze kun je bewaren en in het volgende jaar weer opnieuw zaaien.

Zaaiperiode: Zaaien tussen maart en september.
Zaaidiepte: 0,5 cm diep.
Plantafstand: Een zaadje per centimeter.
Winterhard: Redelijk.
Voeren: Hele plant.

Ik kan niet wachten om al jullie mooie moestuintjes te zien! Deel ze op Instagram met de hastag #ukiesmoestuintje. Heb je nog vragen over het kweken van het moestuintje? Neem dan even contact op!