Planten voor paarden: de wilg
Planten voor paarden: de wilg

Het is alweer bijna tijd om te planten! De periode om bomen en struiken te planten loopt ongeveer van november tot maart, dus het is nu de perfecte tijd om na te denken over de planten die je graag aan je paddock wil toevoegen. Een van mijn favorieten is de wilg.

Ik ken eigenlijk geen enkel paard dat geen wilg lust! Alle soorten wilg (salix) mogen gevoerd worden aan je paard. Wilgenbast bevat de stof salicine, dit kan pijnstillend werken. Verder bevatten wilgentakken veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. De katjes (in het voorjaar) bevatten veel anti-oxidanten. De wilg is onmisbaar in een paardenparadijs!

Schietwilg (Salix alba)
Deze wilg ken je vast wel. Het is een veelvoorkomende knotboom in het Nederlands landschap. Je ziet de schietwilg vaak in rijtjes langs sloten. De schietwilg heeft grijsgroen blad en groeit enorm snel. In de winter worden deze bomen doorgaans geknot, de takken zijn een geweldige wintersnack voor je paard. In onze paddock heb ik een tunneltje gemaakt van schietwilgen.

Treurwilg (Salix babylonica)
Ik ben gek op treurbomen, ik vind ze erg mooi en sfeervol. De treurwilg groeit snel en is wat mij betreft de beste boom voor Passive Physio® en voor schaduw. De hangende takken worden graag door mijn paarden gegeten en door de dichte, hangende kroon is de boom net een parasol. Het wordt wel een grote boom, dus plant deze niet op een kleine paddock of te dicht bij een gebouw. Inmiddels staan er al vier treurwilgen in onze paddock.

Amandelwilg (Salix triandra)
De amandelwilg is één van mijn favorieten. Het is een wilg die in struikvorm groeit, daardoor kun je deze soort ook goed compact houden. Deze wilg heeft frisgroen blad, groeit enorm snel en bloeit vroeg en lang. Een lange bloei betekent dat er een lange tijd stuifmeel beschikbaar is voor insecten. De takken van deze wilg zijn lekker mals en mijn paarden eten ze heel graag.

Wilgen stekken
Alle wilgensoorten zijn te stekken, maar mijn ervaring is dat de schietwilg en amandelwilg de makkelijkste soorten zijn. De treurwilg is in principe ook te stekken, maar door de hangende takken is het lastiger om een goede tak te vinden.

Als je een knotwilg wil stekken, volg dan de deze stappen:

  • Neem een flinke, rechte tak van ten minste 2 meter lang.
  • Maak een gat in de grond van minimaal 50 cm diep. Ik gebruik hiervoor een grondboor. Wilgen houden van natte voeten, dus kies bij voorkeur een vochtige plek. Op droge grond kun je het ook proberen, maar geef de wilg (zeker het eerste jaar) dan wel voldoende water.
  • Steek de tak in de grond. Als je de boom in de toekomst gaat knotten is een hoogte van 1,5 tot 2 meter een mooie hoogte.
  • Al snel zul je de eerste groene uitlopertjes zien!