Ukie's Paddock Paradise

Ukie's Paddock Paradise
Ukie leerde mij dat paarden niet op stal horen
Over Ukie's Paddock Paradise
Van kale wei naar paardenpark
Als klein meisje had ik het geluk dat mijn opa paarden had. Mijn eerste pony’s en later Ukie mochten daarom bij opa op stal en in de wei. In de zomer stonden alle paarden dag en nacht in de wei en ’s winters vaak in de nacht op stal. Zo bleef de weide goed en konden de paarden droog liggen.

In 2016 was Ukie drachtig en in juni werd Mjölnir geboren. Normaal gesproken zouden de paarden in de zomer dag nacht in de wei staan, maar deze zomer was helaas te nat. Ukie kon niet droog en comfortabel liggen en met het zicht op een naderende bevalling vond ik dat geen fijne gedachte. Ik heb toen besloten om Ukie in de nacht op stal te zetten. Helaas was dit geen goed idee. Ukie kreeg veel last van oedeem en dikke benen. Stilstaan op stal deed haar weinig goed.
Dit was voor mij het moment waarop ik besefte dat paarden niet op stal horen. We haalden het trailerhok leeg en maakten van die ruimte een inloopstal. Sinds dat moment heeft Ukie nooit meer op stal hoeven staan. In 2017 hebben wij het huis van opa en oma kunnen kopen en zijn we begonnen met het creëren van een paardenparadijs. Mijn idee was om de tuin te verlengen naar het paardengedeelte, vol met eetbare planten en natuurlijke elementen. Over eetbare planten was destijds weinig te vinden, dus ik heb daar zelf veel onderzoek naar gedaan. Ik had ook nog nooit van de term ‘Paddock Paradise’ gehoord, ik ben gewoon begonnen met een pad naar achter, het planten van bomen en hagen en de rest volgde vanzelf.

Inmiddels is Ukie’s Padddock Paradise een plek waarin mijn paarden écht paard kunnen zijn en waar er ruimte is voor meer biodiversiteit. Met deze plek inspireer ik graag andere paardeneigenaren om te laten zien hoe het ook kan. Want uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde: meer blije paarden!
In onze Ukie’s Paddock Paradise vind je meer dan 100 verschillende planten, bloemen en kruiden, een voedselbos/tiny forest voor paarden, verschillende manieren om ruwvoer aan te bieden, verrijking, diverse Passive Physio® elementen, een wadi, een natuurlijke poel, verschillende ondergronden en een heuvel. Genoeg inspiratie dus!
Agenda
Inspiratiedag
Tijdens deze ochtend vertel ik je alles over de aanleg van de huisvesting van onze paarden. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen over huisvesting, bodem, weidebeheer, eetbare planten etc. Daarnaast is het een mooie mogelijkheid om paardeneigenaren met dezelfde interesses te ontmoeten!
Workshop weidebeheer
Tijdens deze middag vertel ik je alles wat je moet weten over een gezonde paardenwei, hoe je een gezonde weide herkent en hoe je daar naartoe kunt werken. Onderwerpen waarover we het gaan hebben: suiker en fructaan, hooiwinning, giftige onkruiden en het aanleggen van kruidenstroken.
Workshop hoeven en huisvesting
Hoeven en huisvesting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoefproblemen door onjuiste ondergronden of stalling komen helaas veel voor. Daarentegen zijn het vaak wel problemen die we met (kleine) aanpassingen in de huisvesting kunnen oplossen. Tijdens deze workshop vertellen Jessica en Marloes je alles over de relatie tussen passende huisvesting en een goede hoefgezondheid van je paard.