Gras zaaien in de paardenweide
Gras zaaien in de paardenweide

Zaaien van gras kan vrij lang, normaal gesproken van maart tot en met oktober. In het voorjaar is het belangrijk om de weide voldoende te besproeien. In het najaar is sproeien niet nodig. Ook is in het najaar de onkruiddruk lager en is er meer vocht aanwezig, ook als het niet regent (dauw in de ochtend). Wanneer de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10 graden is, kan het zaad uitkomen. Wanneer het gras 5 tot 10 centimeter hoog is, is het bestand tegen lichte vorst.

Doorzaaien van een paardenweide

Bij doorzaaien strooi je zaden op kale plekken in een bestaande weide. Dit kun je doen wanneer er bepaalde stukken van de weide kaal zijn gelopen of wanneer het gras wat minder dicht groeit. Ook weides die schade hebben opgelopen door (langdurige) droogte kunnen doorgezaaid worden. Kale plekken in de weide zijn ongunstig omdat het ideale zaaibedden zijn voor ongewenste onkruiden zoals Jacobskruiskruid, zwarte nachtschade of Canadese fijnstraal. Met doorzaaien van andere grassoorten kun je ook de diversiteit van de weide vergroten.

Het doorzaaien van kruiden is alleen geschikt op grotere kale plekken, zoals molshopen.

Nieuwe inzaai van een paardenweide

Idealiter zaai je de weide eens in de zoveel tijd door, maar soms is het nodig om een perceel volledig nieuw in te zaaien. Wanneer de weide gefreesd of geploegd is kun je volledig nieuw inzaaien. Probeer ploegen of frezen zo veel mogelijk te voorkomen, het is namelijk een grote belasting op de bodem en het bodemleven. Het verstoort de ondergrond en daarmee ook de waterhuishouding en doorlaatbaarheid van de wei.

Bij nieuwe inzaai is de kans op ongewenste onkruiden ook hoger dan bij doorzaaien. Veel voorkomende pioniersplanten bij nieuwe inzaaien zijn melganzevoet, Canadese fijnstraal en zwarte nachtschade. Deze soorten zitten niet in de zaaimengsels, maar komen uit slapende zaden uit diverse lagen in de bodem. Door licht en vocht kunnen deze gaan groeien.

Hoe zaaien?

Zaaien kan met de hand of machinaal. Het nadeel van machinaal zaaien is dat de bodem door het gewicht van de machine kan verdichten. Voordeel is wel dat het op grotere percelen minder arbeid oplevert. Persoonlijk denk ik dat je weilanden tot 2000-3000m2 prima met de hand kunt inzaaien. Met de hand strooi je het zaad gelijkmatig uit. Daarna kun je het aanharken (op kleine stukken) of rollen met een weiderol. Door het rollen zakken de zaden licht in de grond. Zaai bij voorkeur op een moment voordat er regent wordt voorspeld.

Het mengen van graszaad met zand is iets wat ik zelf nooit doe. Graszaden zijn vrij groot en gelijkmatig van vorm. Bij het zaaien van kruiden kan dit wel een handig hulpmiddel zijn.

Wanneer kunnen de paarden weer grazen?

Geduld is een schone zaak! (Gras)zaad is niet goedkoop en ik denk dat het beter is om iets langer te wachten. Mijn advies is om de weide ten minste 4 maanden niet te laten begrazen, indien mogelijk nog iets langer. Paarden grazen met hun tanden en trekken de jonge plantjes snel uit de grond. Om de wortelgroei te stimuleren kun je het gras wel eerst een keer maaien. Doe dit als het gras minimaal 10 cm lang is en maai het niet te kort op de bodem af. Omdat veel paarden in de winter weinig of niet op de wei komen, is zaaien in het najaar interessant om de graszode voldoende tijd te geven om goed te ontwikkelen. De paarden kunnen in het voorjaar (april-mei) de wei weer op.