Advies paardvriendelijke huisvesting

Ukie's paardvriendelijke huisvesting
Een leefomgeving waarin een paard zijn natuurlijke gedrag kan vertonen
Wat kan ik voor je doen?
Kan jouw paard écht paard zijn?
Een Paddock Paradise®, Equi Habitat® of natuurlijk paardenhouden? Ik noem het liever paardvriendelijke huisvesting. Elk paard verdient dit. Of het nu een sportpaard is of een shetlandpony. We leggen als paardeneigenaar vaak de focus op de tijd waarin wij zelf met het paard bezig zijn. Maar wat gebeurt er in die andere 23 uur van de dag? Kan het paard dan echt ‘paard zijn’?
Waar kan ik mee helpen?
Blij paard, blije eigenaar
Onderwerpen waarmee ik je kan helpen: indeling van het terrein, verrijking en voor je paard, fysieke en mentale uitdaging van de leefomgeving, een geschikte en droge bodem voor de paddock of tracks, voedselbosjes, eetbare en nuttige planten, natuurlijke voeding voor paarden, aanleggen en beplanten van poelen of wadi’s, natuurlijk weidebeheer, kruidenrijk grasland en composteren van paardenmest.

Alles om het paard (en jou als eigenaar) zo gelukkig mogelijk te maken en de leefomgeving te vergroenen!
Verrijken en vergroenen
Meer biodiversiteit
Naar mijn mening is paardvriendelijke huisvesting een leefomgeving waarin het paard zo veel mogelijk wordt gestimuleerd om zijn natuurlijke gedrag te vertonen, samen met soortgenoten en met voldoende uitdaging en verrijking. Je hebt echt geen hectares land nodig, ook een klein perceel kun je zo fijn mogelijk inrichten voor je paard. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt!

Ook betrek ik graag de omgeving in het plan, zodat het paardenparadijs ook voor andere dieren, zoals vogels en nuttige insecten, een fijne plek wordt. Zo ontstaat er meer biodiversiteit en wordt je paddock of wei een fijne plek voor mens en dier. Verrijken en vergroenen. Mag ik jou hierbij helpen?
Vind je het spannend om je paard(en) op een meer natuurlijke manier te huisvesten? Ik begrijp je! Tien jaar geleden stonden mijn paarden ook nog ’s nachts op stal. Ben je benieuwd naar ons verhaal? Je leest het op deze pagina.
Advies op locatie, wat houdt dat in?
Voordat ik bij je langs kom vraag ik altijd om een moodboard te maken. Dit helpt jou om je ideeën in kaart te brengen en het helpt mij om een goed beeld te krijgen van je wensen en dromen.

Tijdens het bezoek verkennen we eerst het terrein en bekijken we samen de mogelijkheden en knelpunten. Hierbij geef ik al tips en advies, dus het is handig om een notitieboekje bij de hand te houden. Daarna gaan we aan tafel aan de slag met een potloodschets en een stappenplan om naar het einddoel toe te werken.

Een adviesbezoek duurt meestal 3 tot 4 uur, maar soms ook langer. Ik neem ruim de tijd om je vragen te beantwoorden en samen tot een mooi einddoel te komen. Na afloop van het bezoek hebben we een concreet plan gemaakt. Tijdens het consult krijg je een heleboel informatie over onderwerpen zoals weidebeheer, passende ondergronden, ruwvoervariatie, schuilmogelijkheden en biodiversiteit. Eigenlijk te veel om in één consult te stoppen, dus het is helemaal geen probleem als je me naderhand nog een berichtje stuurt met vragen.
Praktische informatie
Werkgebied en reiskosten
Het werkgebied voor Ukie’s paardvriendelijke huisvesting ligt in België en Nederland. Consulten worden bij voorkeur op doordeweekse dagen ingepland (m.u.v. dinsdag).

Reiskosten zijn € 0,50 per kilometer en worden berekend aan de hand van het aantal kilometers vanaf Haarsteeg.

Neem contact op